Με την δέουσα Πατμιακή Μοναστηριακή τάξη και παράδοση, γιορτάστηκε στο Ιερό Νησί μας «ἡ μνήμη τοῦ Ἁγίου ἐνδόξου Ἀποστόλου καί Εὐαγγελιστοῦ, ἐπιστηθίου φίλου, ἡγαπημένου καί παρθένου, Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου, ἤτοι ἡ σύναξις τῆς Ἁγίας Κόνεως τῆς ἐκπεμπομένης ἐκ τοῦ τάφου αὐτοῦ, ἤγουν τοῦ μάννα».

Τόσο στο Μοναστήρι μας, όσο και στο Ιερό Σπήλαιο τῆς Αποκάλυψης, τελέστηκαν, κατά την παραμονή ( 7 Μαΐου) και την κυρίως ημέρα (8 Μαΐου), οι Ιερές Ακολουθίες της Ἀγρυπνίας καί της Θείας Λειτουργίας. Στην Ιερά Μονή προέστη σε όλες τις Ακολουθίες, συμπαραστατούμενος από Κληρικούς της Μονής και της Πατριαρχικής Εξαρχία Πάτμου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Γρηγόριος (κατά κόσμο Εμμανουήλ) Ζουμής, Ηγούμενος της Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους και απόφοιτος της Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής. Στα Ιερά Αναλόγια τῆς Μονής, έψαλαν θαυμάσια ο Ἀρχιμ. π. Σεραφείμ Κοτσάνης καί ο κ. Κυριάκος Λεούσης.

Στο Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης, στο οποίο προΐσταται ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ισίδωρος Ψαρρός, συμμετείχαν Κληρικοί και από ἄλλες Μητροπόλεις, κυρίως απόφοιτοι της Πατμιάδας. Το δεξιό «Ψαλτήρι» εκόσμησαν, ο πρωτοψάλτης κ. Εμμανουήλ Ματάκιας, ο Καθηγητής της Βυζαντινῆς Μουσικής κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, μαθητές καί απόφοιτοι της Σχολής· το αριστερό, ο καθηγητής της Εκκλησιαστικής Σχολής Ξάνθης κ. Ιωάννης Κατσούλης (παλαιότερα καθηγητης καί στην ΠΕΣ, με τους μαθητές του. Πραγματική πανδαισία, μέσα σε όλη αυτή τη μοναδική πνευματική ατμόσφαιρα του χώρου Αυτού.

Ἐπίσης Εσπερινός και Θεία Λειτουργία, τελέστηκαν στο Παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, στο Βαπτιστήριο, ερρείπια του οποίου υπάρχουν στο συγκεκριμένο χώρο, στη Σκάλα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, τελέστηκε στον υπαίθριο χώρο του Βαπτιστηρίου, από τον Ηγούμενο καί Πατριαρχικό Έξαρχο καί τους Κληρικούς της Πάτμου, ο πανηγυρικός Εσπερινός του Θεολόγου.

Σε όλες τις Ακολουθίες παραυρέθηκαν πολλοί πιστοί καί μάλιστα προσκυνητές από άλλα μέρη της Πατρίδας μας, όπως από την Ξάνθη (τα μέλη του Μικρασιατικού Συλλόγου), από Αθήνα καί από τα Δωδεκάνησα.


footer


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ