banner neo
Top2
diahoristiko
Ο Όσιος Χριστόδουλος, Ηγούμενος της μεγάλης Μοναστικής Κοινότητας του όρους Λάτρους της Βιθυνίας, αναγκασμένος να εγκαταλείψει το όρος Λάτρος, ζητά από τον  Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αλέξιο Α΄ τον Κομνηνό το νησί της Πάτμου "ίνα φροντιστήριον ψυχών αυτήν καταστήση", εγκαθιδρύοντας μοναστική πολιτεία.
Τον Απρίλιο του έτους 1088 μ.Χ. ο αυτοκράτορας δωρίζει με Χρυσόβουλο στον Όσιο Χριστόδουλο την Πάτμο και τα γύρω νησίδια (Λειψούς, Φούρνους, Αρκιούς, Αγαθονήσι και Λέβιθα) παραχωρώντας απόλυτη κυριαρχία και ειδικά προνόμια. Τότε αρχίζει η οικοδομή του καστρομονάστηρου, αφιερωμένου στον ΄Αγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, επισφραγίζοντας την τοπική παράδοση της λατρείας του και εγκαθίσταται η πρώτη αδελφότητα μοναχών, μαζί με τους εργάτες για την ανέγερση της Μονής.  Ο Όσιος Χριστόδουλος μεριμνώντας για τις πνευματικές και κοινωνικές ανάγκες των λαϊκών καθιερώνει για πρώτη φορά στην ιστορία το εργατικό πενθήμερο, δίνοντας την ευκαιρία στους εργάτες να μένουν με τις οικογένειές τους και να περνούν μαζί το Σαββατοκύριακο.  Στις 16 Μαρτίου 1093 μ.Χ. ο Όσιος Χριστόδουλος πεθαίνει στην Εύβοια, αφού προηγουμένως είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Πάτμο λόγω πειρατικών επιδρομών. Το έργο του συνεχίζουν οι μαθητές του, που το 1100 μ.Χ. ανέρχονται σε 150, οι οποίοι φροντίζουν να φέρουν πίσω στην Πάτμο από την Εύβοια το θαυματουργό λείψανο του Οσίου Χριστοδούλου.
 
Το 1132 μ.Χ. ο Αυτοκράτορας Ιωάννης Β΄ Κομνηνός παραχώρησε στο μοναστήρι της Πάτμου πλήρη αυτονομία, και το κατέστησε υπόλογο μόνο στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού ήταν η αύξηση και η ισχυροποίηση των προνομίων της Μονής.
 
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη Μονή κατά την περίοδο αυτή δεν προήλθε από τους ’ραβες ή από τους Τούρκους αλλά από τους Χριστιανούς. Από το 1095 μ.Χ. έως το 1291 επτά Σταυροφορίες ξεκίνησαν με "ιερή" αποστολή για τους Αγίους Τόπους, με δεδομένη την τάση να θεωρούν οτιδήποτε στο διάβα τους ως δικό τους.
 
Η Πάτμος δέχεται επιθέσεις από Σαρακηνούς (1157 και 1158 μ.Χ.) και Νορμανδούς (1186 μ.Χ.), ενώ ο βασιλιάς της Γαλλίας Φίλιππος ο Ωραίος, επιστρέφοντας από την Γ΄ Σταυροφορία σταθμεύει στην Πάτμο (1119 μ.Χ.) με δυσάρεστες για το νησί συνέπειες.
Λόγω των συνεχών οχλήσεων από τους Σταυροφόρους, που στο μεταξύ (1204 μ.Χ) κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη, οι μοναχοί της Πάτμου αναγκάστηκαν να ζητήσουν τη συνδρομή του Πάπα για την προστασία της Μονής, ο οποίος εκδίδει το 1207 μ.Χ. Παπική Βούλα, με αφορισμούς προς τους επιτιθέμενους στο Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου.
Από το 1204 μέχρι την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Βυζαντινούς το 1261 μ.Χ. η Πάτμος και τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου βρισκόταν υπό βενετική κυριαρχία. Κατά τους χρόνους αυτούς, το μοναστήρι της Πάτμου αναπτύχθηκε και άκμασε, και προς τα τέλη του 13ου αιώνα επετράπη για λόγους αμοιβαίας προστασίας η μετακίνηση του οικισμού των εργατών της Μονής με τις οικογένειές τους στην κορυφή του λόφου γύρω από τη Μονή. Έτσι ξεκίνησε η δημιουργία του οικισμού της Χώρας.
Το 1309 μ.Χ. οι Ιωαννίτες Ιππότες καταλαμβάνουν τη Ρόδο και την ευρύτερη περιοχή. Το 1390 μ.Χ. η Μονή βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης, έχοντας αναγκαστεί από τις επικίνδυνες συνθήκες ζωής να στέλνει τον κοσμικό πληθυσμό της στην Κρήτη και έχοντας όλη τη γη της, από την οποία εξαρτώνταν, κυριευμένη από ανταγωνίστριες δυνάμεις: τους  Ιωαννίτες Ιππότες στα Δωδεκάνησα, τους Βενετούς στην Κρήτη και τους Οθωμανούς στη Μικρά Ασία.   Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους το 1453 μ.Χ. εκατό περίπου οικογένειες καταφεύγουν στην Πάτμο και ιδρύεται η συνοικία "Αλλοτινά" της Χώρας. Τον Αύγουστο του 1454 μ.Χ. ο Μωάμεθ ο Πορθητής εκδίδει φιρμάνι ευεργετικής φορολογίας της Μονής, επανεπικυρώνοντας τα περισσότερα από τα αυτοκρατορικά προνόμια.  Έως σήμερα φυλάσσεται στο Σκευοφυλάκιο της Μονής περίτεχνο καντήλι δώρο προς τη Μονή του Θεολόγου, ως επισφράγισμα  συμφωνίας με την Αδελφότητα της Μονής.  Ο 15ος αιώνας τελειώνει με τη νίκη των Ιπποτών της Ρόδου κατά των Τούρκων το 1480 μ.Χ. στη Ρόδο, οι οποίοι και θέτουν υπό τη προστασία τους την Πάτμο.

footer


Δημιουργία ιστοτόπου ΑΔΑΜ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ